Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 ekor ayam, dipotong
- pes tomyam
- 2 cm lengkuas dan halia, diketuk
- 10 biji cili padi, di pecahkan
- 1 batang lobak merah, potong tebal dan serong
- 1 mangkuk kecil bunga kubis
- 1 mangkuk kecil kubis cincang
- 2 biji tomato, belah empat
- daun limau purut
- 1 batang daun ketumbar, potong 2 inci
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara
-
Rebus ayam hingga separuh masak dengan lengkuas, halia, serai dan pes tomyam secukup rasa.
-
Masukkan lobak merah, kacau sebentar kemudian masukkan
bunga kubis, kubis dan akhir sekali tomato dan daun limau.
-
Biarkan sup tomyam mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Taburkan daun ketumbar dan hidang panas.
No comments:
Post a Comment