RESEPI NASI PULUT AYAM
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 3 cawan beras pulut
- 300gm Ayam tanpa tulang (dihiris nipis)
- 1 gengam tangan udang kering (dicuci)
- 4-5 cendawan shiitake kering(direndam dan dihiris nipis2)
- =Bahan-bahan A=
- *2cm halia (*dikisar)
- *1 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil gula halus
- 1 sudu kecil minyak bijan
- ½ sudu besar sos tiram
- ½ sudu kecil garam
- 1 sudu kecil tepung jagung (yg berwarna putih)
- =Bahan-bahan B=
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 biji bawang merah kecil (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- *1 sudu besar kicap hitam
- *1 sudu besar sos tiram
- *½ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
- *½ sudu besar minyak bijan
- *Serbuk lada putih secukupnya
Cara-cara
-
Persediaan Awal:Pulut direndam dalam air selama
3-4 jam. Ayam dihiris dan diperap degan bahan-bahan A sekurang-kurangnya
½ jam (simpan dalam peti sejuk).
-
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang, masukkan udang kering dan cendawan. Goreng sampai nampak kering.
-
Masukkan pulut (tanpa air) dan goreng utk 1-2 minit.
Masukkan semua bahan-bahan B* dan kacau sehingga rata. Matikan api.
-
Lapis 6 mangkuk kecil dengan 4-5 hirisan ayam yg
diperap, isikan nasi pulut tadi 3/4 penuh. Kalau nak kukus dalam 1
loyang besar pun boleh tapi masa kukus lama sikit.
-
Kukus selama 30 minit atau sampai masak. Padamkan api
dan biar nasi dalam kuali ke steamer utk 5-10 minit. Kalau terus
keluarkan lepas kukus, permukaannya akan jadi kering.
-
Terbalikan nasi pulut ke atas pinggan dan hiaskan degan
hirisan chili jika suka. Sedap juga dimakan dgn chili sos yg pedas.
No comments:
Post a Comment